Het verschil tussen IT-tekstschrijver en ICT-tekstschrijver

ICT-tekstschrijver

Wat is het onderscheid tussen IT en ICT, IT’er en ICT’er en dus ook tussen IT-tekstschrijver en ICT-tekstschrijver?

Grondlegger van de informatie- en communicatietechnologie is de Amerikaans wiskundige en elektrotechnicus Claude Elwood Shannon. Al in 1948 publiceerde hij samen met de wiskundige en communicatiewetenschapper Warren Weaver, ‘A Mathematical Theory of Communication’. Dankzij deze publicatie kreeg hij de naam ‘vader van de informatietheorie’.

IT

In het begin van het computertijdperk sprak men nog niet van IT of ICT. Toen grotere computercentra vaker werden ingezet, noemde men ze computercentrum of rekencentrum. Vanaf de jaren zeventig raakte het de begrip informatietechnologie (IT) in gebruik. IT hield zich bezig met computers, software, randapparatuur, netwerken en de hele organisatie eromheen. Er was een duidelijk verschil tussen het telefonienet, het televisienet, de radio en andere vormen van gegevensoverdracht. Communicatietechnologie, waaronder modems, netwerken en datacommunicatieprotocollen, maakte nog geen wezenlijk deel uit van de IT.

ICT

Toen internet in de jaren negentig voor een breed publiek beschikbaar kwam, gingen data- en telecommunicatie een essentiële rol spelen in informatiesystemen. Steeds meer computergebruikers voorzagen hun computer van een inbelmodem waarmee ze via het telefoonnetwerk toegang tot internet kregen. De grenzen tussen computers en telefonie gingen steeds meer vervagen. Om het communicatieaspect binnen IT te benadrukken, werd het begrip IT ‘geüpdatet’ naar ICT.

IT = ICT

Aan het begin van het nieuwe millennium is altijd en overal verbonden zijn de norm. Communicatietechnologie is een wezenlijk deel van IT, denk aan: VoIP, podcasting, social media, de smartphone, digitale tv en streaming Video on Demand. Informatietechnologie is uitgegroeid tot informatiecommunicatietechnologie, IT = ICT. Het dekt de hele lading voor alles wat met informatiesystemen, telecommunicatie en computers te maken heeft. Zowel het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases en websites als het onderhouden van computers en het schrijven en onderhouden van software.

Terug naar IT?

IT en ICT hebben tegenwoordig geen verschillende betekenis meer zoals vroeger. Beide termen bestaan naast elkaar. Vanuit taalkundig oogpunt is de ‘C’ eigenlijk overbodig. Engelstalige landen gebruiken meestal de afkorting IT. Ook in het Nederlands zie, en hoor, je weer steeds vaker de afkorting IT.

IT-tekstschrijver of ICT-tekstschrijver?

Daarmee is er dus ook geen verschil tussen IT’er en ICT’er en tussen IT-tekstschrijver en ICT-tekstschrijver. Persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor IT. Als je iets met twee letters kunt zeggen in plaats van drie, geven de meeste taalgebruikers de voorkeur aan de kortste variant. De juiste spelling van IT-tekstschrijver en ICT-tekstschrijver is mét streepje. Woordcombinaties waarvan het eerste deel een afkorting is, schrijven we in de Nederlandse taal altijd met een streepje.

Hoofdletters of kleine letters (IT of it)?

Volgens de officiële spelling van het Nederlands (het Groene Boekje) is het IT en ICT met hoofdletters. “Nieuwe afkortingen voor zaakaanduidingen en vaktermen krijgen bij de naamgeving meestal hoofdletters,” is te lezen op de website van de Nederlandse Taalunie. Volgens de alternatieve spelling (het Witte Boekje) van het Genootschap Onze Taal en taalkundige Wim Daniëls mag ICT ook in kleine letters geschreven worden: ict. Vreemd genoeg vermelden het Witte Boekje en Onze Taal bij IT alleen de schrijfwijze in hoofdletters: IT.

Bron: Wikipedia

Meer weten?

jon.hoofwijk@IT-tekstschrijver.nl

06 26 192 054

Auteur: Jon Hoofwijk

Jon Hoofwijk is freelance IT-tekstschrijver. Sinds 1996 is hij gespecialiseerd in het vertalen van IT-jargon naar gewonemensentaal (jip-en-janneketaal).